سرطان لوزالمعده
سرطان لوزالمعده معمولاً تا مراحل پیشرفته مشخص نمی شود زیرا تشخیص آن دشوار است. علائم سرطان پانکراس شامل زردی و کاهش وزن است. عوامل خطر شامل ابتلا به دیابت و قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی است. درمان خاص به اندازه و محل تومور و اینکه آیا به سایر نواحی بدن گسترش یافته است یا نه بستگی دارد. پانکراس غده ای کوچک به شکل چوب هاکی است که در پشت معده قرار دارد. وظایف اصلی پانکراس کمک به هضم غذا و تنظیم سطح قند خون در بدن است. لوزالمعده در حفظ سطح قند خون نقش دارد زیرا انسولین و گلوکاگون، دو هورمونی که سطح قند خون را کنترل می کنند، می سازد. سرطان لوزالمعده زمانی رخ می دهد که تغییرات (جهش) در سلول های لوزالمعده منجر به تکثیر خارج از کنترل آنها شود. توده ای از بافت می تواند ایجاد شود. گاهی اوقات، این توده خوش خیم است (غیر سرطانی). اما در سرطان پانکراس، توده بدخیم (سرطانی) است.
انواع سرطان پانکراس
دو نوع تومور وجود دارد که در پانکراس رشد می کند: تومورهای برون ریز یا غدد عصبی. حدود 93 درصد از تمام تومورهای پانکراس تومورهای برون ریز هستند و شایع ترین نوع سرطان پانکراس، آدنوکارسینوما نام دارد. آدنوکارسینوم پانکراس همان چیزی است که مردم وقتی می گویند سرطان لوزالمعده دارند، منظورشان است. شایع ترین نوع آن از مجاری پانکراس شروع می شود و آدنوکارسینوم مجرای نامیده می شود.
بقیه تومورهای پانکراس - حدود 7٪ از کل - تومورهای عصبی غدد درون ریز (NETs) هستند که به آنها پانکراس NET (PNETs)، تومور سلول جزیره ای یا کارسینوم سلول جزیره ای نیز گفته می شود. برخی از NET ها هورمون های بیش از حد تولید می کنند. ممکن است آنها را بر اساس نوع هورمونی که سلول میسازد نامگذاری کنند - به عنوان مثال، انسولینوم یک تومور در سلولی است که انسولین میسازد. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، سرطان پانکراس تقریباً 3 درصد از کل سرطان ها و 7 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از سرطان در ایالات متحده را تشکیل می دهد. در مردان کمی بیشتر از زنان رخ می دهد.
علائم سرطان پانکراس
اکثر مردم علائم اولیه سرطان پانکراس را تجربه نمی کنند. با پیشرفت بیماری، افراد ممکن است متوجه شوند:
- درد بالای شکم که ممکن است به پشت سرایت کند.
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- مدفوع رنگ روشن
- ادرار تیره رنگ
- کاهش وزن
- لخته شدن خون در بدن
- خارش پوست
- دیابت جدید یا بدتر شده
- تهوع و استفراغ
علائم سرطان اعصاب غدد پانکراس ممکن است با علائم سنتی سرطان پانکراس مانند زردی یا کاهش وزن متفاوت باشد. این به این دلیل است که برخی از PNET ها بیش از حد هورمون تولید می کنند.
عوامل خطر سرطان پانکراس
میانگین خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده در طول زندگی حدود 1 در 64 است. یک عامل خطر چیزی است که احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. عوامل خطر وجود دارد که نتیجه رفتار است و می توان آنها را تغییر داد. برای سرطان پانکراس، این نوع عوامل خطر عبارتند از:
- کشیدن سیگار، سیگار برگ و استفاده از اشکال دیگر تنباکو.
- چاقی نیز یک عامل خطر است. حتی اگر چاقی ندارید، حمل وزن به دور کمر یک عامل خطر است.
- ابتلا به دیابت، به ویژه دیابت نوع 2، که با چاقی مرتبط است. بروز جدید دیابت در سنین بالاتر و در فردی با وزن طبیعی یا شاخص توده بدنی می تواند نشانه سرطان پانکراس باشد.
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که توسط خشکشویی ها و کارگران فلزی استفاده می شود.
- ابتلا به پانکراتیت مزمن، التهاب دائمی پانکراس که معمولاً با سیگار کشیدن و نوشیدن الکل زیاد همراه است.
همچنین عوامل خطری وجود دارد که نمی توانید آنها را تغییر دهید. این شامل:
- پانکراتیت مزمن ارثی ناشی از تغییرات ژنی (جهش) از والدین به فرزند منتقل می شود.
- سندرم های ارثی با تغییرات ژنی (جهش) در ژن ها - مانند ژن های BRCA که از والدین به فرزند منتقل می شود.
- بالای 45 سال بودن
- مرد بودن
- سیاه بودن
- داشتن تبار یهودی اشکنازی.
اگر علائم خاصی دارید یا اگر اخیراً به دیابت یا پانکراتیت مبتلا شده اید، ممکن است پزشک شما به سرطان پانکراس مشکوک شود. تشخیص سرطان پانکراس در مراحل اولیه دشوار است. این به این دلیل است که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی نمی توانند پانکراس را در یک معاینه معمول احساس کنند. اگر پزشک شما مشکوک باشد که شما ممکن است سرطان لوزالمعده داشته باشید، ممکن است آزمایش های تصویربرداری را برای عکس برداری از اندام های داخلی درخواست کند. سونوگرافی آندوسکوپی نیز می تواند انجام شود.
سونوگرافی آندوسکوپی (EUS) یک لوله نازک با یک دوربین در نوک آن است که از دهان و به معده عبور می کند. پروب اولتراسوند در انتهای آندوسکوپ امکان تصویربرداری از پانکراس را از طریق دیواره معده فراهم می کند. در صورت لزوم، بیوپسی با هدایت اولتراسوند (نمونه بافت) از لوزالمعده را می توان در طول عمل به دست آورد.
آزمایش خون می تواند ماده ای به نام نشانگر تومور را پیدا کند. برای سرطان پانکراس، سطوح بالای آنتی ژن کربوهیدرات (CA) 19-9 - نوعی پروتئین آزاد شده توسط سلول های سرطانی پانکراس - ممکن است نشان دهنده وجود تومور باشد.
همه افرادی که به تازگی سرطان لوزالمعده تشخیص داده شده اند، باید با پزشک خود در مورد انجام مشاوره ژنتیک و آزمایشات مشورت کنند تا ببینند آیا دلیلی ارثی برای ابتلا به سرطان پانکراس وجود دارد یا خیر. این بر اساس توصیههای دو تا از بزرگترین سازمانهای سرطان، شبکه ملی جامع سرطان (NCCN) و انجمن انکولوژی بالینی آمریکا (ASCO) است.
مراحل سرطان پانکراس یا لوزالمعده
سرطان لوزالمعده به پنج مرحله مختلف طبقه بندی می شود. تشخیص شما به اندازه و محل تومور و گسترش یا عدم گسترش سرطان بستگی دارد:
مرحله 0: همچنین به عنوان کارسینوم در محل شناخته می شود، مرحله 0 با سلول های غیر طبیعی در پوشش پانکراس مشخص می شود. سلول ها می توانند سرطانی شوند و به بافت مجاور گسترش یابند.
مرحله 1: تومور در پانکراس است.
مرحله 2: تومور در لوزالمعده است و به بافت ها، اندام ها یا غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است.
مرحله 3: سرطان به عروق خونی اصلی نزدیک پانکراس گسترش یافته است. همچنین ممکن است به غدد لنفاوی مجاور سرایت کرده باشد.
مرحله 4: در مرحله 4 سرطان پانکراس، سرطان به نواحی دوردست بدن مانند کبد، ریه ها یا حفره شکمی گسترش یافته است. احتمالاً به اندام ها، بافت ها یا غدد لنفاوی نزدیک پانکراس گسترش یافته است.
حتماً با پزشک در مورد وضعیت خود صحبت کنید. درک پیش آگهی سرطان لوزالمعده می تواند به شما در تصمیم گیری آگاهانه در مورد درمان کمک کند.
درمان سرطان لوزالمعده به موارد خاصی بستگی دارد، از جمله اینکه تومور در کجا قرار دارد، در چه مرحله ای قرار دارد، چقدر سالم هستید و اینکه آیا سرطان به خارج از پانکراس گسترش یافته است یا خیر. گزینه های درمانی عبارتند از:
برداشتن با جراحی: قسمت سرطانی پانکراس (رزکسیون) برداشته می شود. غدد لنفاوی نزدیک به پانکراس نیز ممکن است برداشته شوند. جراحی برداشتن پانکراس یا بخشی از لوزالمعده پانکراتکتومی نامیده می شود. اگر تومور شما در سر (عریض ترین قسمت لوزالمعده نزدیک روده کوچک) لوزالمعده قرار دارد، ممکن است ارائه دهنده شما روش Whipple را توصیه کند. این روش جراحی سر لوزالمعده، دوازدهه (اولین بخش روده کوچک)، کیسه صفرا، بخشی از مجرای صفراوی و غدد لنفاوی مجاور را برمیدارد.
پرتودرمانی: انرژی با سرعت بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
شیمی درمانی: در این روش از داروهایی استفاده می شود که سلول های سرطانی را از بین می برند.
ایمونوتراپی: درمانی برای کمک به بدن در مبارزه با سرطان. ایمونوتراپی تا حد زیادی در برابر سرطان لوزالمعده بی اثر بوده است، اما حدود 1٪ از افراد مبتلا به سرطان پانکراس و یک تغییر ژنتیکی خاص ممکن است از آن سود ببرند.
درمان هدفمند: برای ژن ها یا پروتئین های خاصی که به رشد سرطان کمک می کنند، هدایت می شود. آزمایش ژنتیک به طور کلی روشی است که ما تشخیص می دهیم آیا یک درمان هدفمند برای شما مناسب است یا خیر.
کارآزمایی های بالینی: با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد اینکه آیا شرکت در کارآزمایی بالینی ممکن است یک گزینه باشد، صحبت کنید.
چگونه می توانم از سرطان لورالمعده پیشگیری کنم؟
ما نمی دانیم که واقعاً چه چیزی باعث سرطان لوزالمعده می شود، بنابراین دشوار است که بدانیم چگونه از آن پیشگیری کنیم. با این حال، می توانید رفتارهای روزانه خود را تغییر دهید تا سالم تر شوید. این نکات ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان پانکراس کمک کند:
- سیگار نکشید اگر سیگار میکشید یا از تنباکو به هر شکلی استفاده میکنید، سعی کنید آن را ترک کنید.
- سعی کنید با تغذیه سالم و ورزش به وزن طبیعی برسید و آن را حفظ کنید.
- الکل را در حد اعتدال بنوشید یا به طور کامل الکل را ترک کنید.
- سعی کنید از ابتلا به دیابت جلوگیری کنید. اگر آن را دارید، سطح قند خون خود را کنترل کنید.
- اگر کار شما را در معرض سموم قرار می دهد از تجهیزات ایمنی استفاده کنید.
سرطان لوزالمعده معمولاً تا زمانی که پیشرفته نشده باشد مشخص نمی شود. بنابراین، یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان است. پس از یک سال، میزان بقای سرطان پانکراس حدود 20 درصد است. پس از پنج سال، این رقم به حدود 6 درصد کاهش می یابد. هر ساله حدود 3000 نفر بیشتر از سرطان پانکراس در ایالات متحده جان خود را از دست می دهند. اگر بتوان جراحی سرطان لوزالمعده را انجام داد و بخشی از لوزالمعده خود را بردارید، میانگین بقا 18 تا 20 ماه است. میزان بقای پنج ساله در چنین مواردی به 10 تا 25 درصد افزایش می یابد. ممکن است فردی که امروزه تشخیص سرطان لوزالمعده داده می شود، به لطف پیشرفت در درمان های سرطان، میزان بقای بهتری داشته باشد.
چرا دکتر ستایش؟
دکتر ستایش از اولین های طب اورژانس بودند که بعد از گذارندن یک دوره تکمیلی در امریکا به همراه ده نفر از همکاران خود طب اورژانس را در دانشگاه علوم پزشکی ایران پایه گذاری نمودند. علاوه بر این دکتر ستایش دارای بیش از 15 سال تجربه در زمینه جراحی های لاپاراسکوپی و فلوشیپ جراحی عروق می باشند، و یکی از بهترین ها در حرفه خود بوده که از نتایج آن می توان به تعداد بسیار زیادی از عمل های موفق ایشان اشاره کرد.
منبع: https://drsetayesh.com/
:: برچسبها:
دکتر ستایش ,
چگونه می توانم از سرطان لورالمعده پیشگیری کنم؟ ,
مراحل سرطان پانکراس یا لوزالمعده ,
عوامل خطر سرطان پانکراس ,
علائم سرطان پانکراس ,
:: بازدید از این مطلب : 423
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1